Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Fernando Martinera

Fernando Martinera (1992) woont en werkt momenteel in Havanna. Hij is afgestudeerd aan de Technische Universiteit van Havanna, waar hij later zelf college gaf in architectuurtheorie en -kritiek. Martirena is mede-oprichter van het kunst- en architectenbureau Infraestudio, dat hij samen met Anadis González begon. Infraestudio bedrijft een transdisciplinaire praktijk, waarin ruimte, politiek, het minimum en fictie centraalstaan. Naast bouwkundige projecten ontwikkelt Martirena boeken, collages, installaties, stadsonderzoeken en redactionele projecten. In zijn werk probeert hij de poëtische kant van zogeheten minor architecture te laten zien, een ‘kleine’ architectuur die eerder op ideeën dan vormen gericht is. Op dit moment worden er vijf gebouwen van het bureau uitgevoerd, waaronder het Line 508 Contemporary Art Center. Er was werk van Infraestudio te zien in tentoonstellingen in het kader van de twee meest recente edities van de Biënnale van Havanna, in de Ludwigstichting van Cuba, de Gorría Gallery Workshop en de Cuban Art Factory.

Martinera treedt ook op als coördinator van onderzoeksgroep Grupo de Estudios Cubanos de Arquitectura. In zijn hoedanigheid van hoofdrolspeler in de hedendaagse Cubaanse architectuur heeft hij de lokale sociale en politieke omstandigheden van het vak uitvoerig bestudeerd. Hij heeft erover gepubliceerd in Arquine, Rialta Magazine en No Country Magazine. Met zijn samenstelling van twee groepstentoonstellingen van installaties, performances en digitale kunst heeft Martinera eerder laten zien hoe hij tegenover een Cubaanse ‘nationale architectuur’ staat. Hij is een van de meest prominente pleitbezorgers van de campagne voor de legalisering van een onafhankelijke Cubaanse architectuur, die tot op heden nog onwettig is.

Anadis González 

Anadis González (Matanzas 1994) is medeoprichter van de kunst- en architectuurstudio Infraestudio Inframince Editions. Ze studeerde tot 2013 Muziek aan de Professional School of Arts of Matanzas en studeerde in 2018 af in Architectuur en Stedenbouw aan de Technische Universiteit van Havana.

Ze is geïnteresseerd in ruimte, politiek en fictie. Naast architectuurprojecten heeft ze boeken, kunstwerken en curatoriële projecten gemaakt en stedelijk onderzoek gedaan. In haar werk zoekt ze naar het illustreren van de poëzie van een verhalende en kleine architectuur vanuit een transdisciplinaire praktijk gevestigd in Havana.

Ze heeft deelgenomen aan de laatste twee kunstbiënnales van Havana en in 2019 maakte ze met Infraestudio haar eerste solotentoonstelling in The Ludwig Foundation of Cuba, Everything I Say is Only What You Hear. In 2019 werkte ze als lid van het bestuur van de tentoonstelling in GECA (Group of Cuban Architecture Studios) waar ze samen met partner Fernando Martirena de tentoonstelling How does the pressure takes you?, a critical overview of Cuban architects cureerde. In hetzelfde jaar stelde ze Postales a Margot samen in de Factory of Cuban Art, over de rol van Cubaanse vrouwelijke architecten uit het verleden en het heden. Ze werkt en woont momenteel in Havana.